En skola för alla?

Hamnade i en Facebookdiskussion om den avgiftsfria skolan. Eller snarare, att skolan och förskolan allt som oftast inte är fri från avgifter och utgifter. Så här:

På min dotters förskola får man själv hålla med blöjor. Det kan ju tyckas väldigt konstigt eftersom vi har en maxtaxa för förskolan. Om jag åker några hundra meter söderut så hamnar jag i Haninge kommun. Där är blöjorna gratis. Förenklar livet för både pedagoger (som slipper påminna om tomma blöjhyllor) och för föräldrar.

Jag har ifrågasatt att barn ska ha med en (valfri) peng till den sk skoljoggen för att skänka till välgörande ändamål.

Vidare. Med en dåres envishet har jag i flera år försökt få barnens skola att klargöra att elever har rätt till mat från skolan ALLA skoldagar. Även de dagar då den pedagogiska verksamheten förläggs någon annanstans; i skogen, på museet, på idrottsplatsen. Vi pratar om MATSÄCKEN. Det börjar i ärlighetens namn bli bättre och kommunens beslut om att samtliga skolor ska erbjuda matsäck börjar landa både hos hem och skola. Att sedan föräldrar fortsätter att skicka med matsäck är en annan femma. Och de som får av skolan får känna sig lite som second best. Jaja.

Idag berättade en väninna (i en annan kommun) att hennes barn fått i uppgift att sätta en deg hemma och ta med sig till hemkunskapen. Ska man inte göra det på hemkunskapen, tänker vän av ordning. Ska man snickra ihop fågelholken och ta med den till träslöjden också? Virka grytlapparna?

Alla barn har av lika många skäl inte (samma) möjlighet att sätta en deg, snickra en holk eller virka en grytlapp hemma. Eller brassa pannkakor till skolutflykten. Det kan bero på bristande ekonomi, frånvarande föräldrar eller otrygg hemmamiljö. Är det en skola för alla? Till listan kan läggas läxor, men det har Pernilla Alm skrivit så bra om redan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s